CURITIBACURITIBA

Hoofdstad van Paraná

us


Alle Braziliaanse hoofdsteden:
Aracaju (SE), Belém (PA), Belo Horizonte (MG), Boa Vista (RR), Brasília (DF), Campo Grande (MS), Cuiabá (MT), Curitiba (PR), Florianópolis (SC), Fortaleza (CE), Goiânia (GO), João Pessoa (PB), Macapá (AP), Maceió (AL), Manaus (AM), Natal (RN), Palmas (TO), Porto Alegre (RS), Porto Velho (RO), Recife (PE), Rio Branco (AC), Rio de Janeiro (RJ), Salvador (BA), São Luís (MA), São Paulo (SP), Teresina (PI), Vitória (ES)


Curitiba is een hoogontwikkelde stad in het zuiden van Brazilië. De strategische ligging tussen Porto Alegre, São Paulo, Belo Horizonte en het naburige Paraguay lokte een groot aantal migranten naar Curitiba. Aanvankelijk Europese migranten – voornamelijk uit Duitsland, Italië, Polen en Oekraïne – , later gevolgd door grote aantallen uit het Midden Oosten en Latijns Amerika. Veel toeristische attracties zijn gewijd aan de oorspronkelijk locaties van de migranten. Curitiba is een van de WK-steden in 2014.

Curitiba

Curitiba is de hoofdstad van deelstaat Paraná. De staat Paraná wordt omringd door de buurstaten Mato Grosso do Sul, São Paulo, Santa Catarina, en de buurlanden Argentinië en Paraguay. Foz do Iguaçu, Wereldberoemd om haar watervallen, bevindt zich in het drielandenpunt van Brazilië met de twee bovengenoemde landen. De staat Paraná is bijna 200 duizend vierkante kilometer grooet, tweemaal het oppervlak van Portugal. The aantal inwoners is ongeveer gelijk aan die van Portugal: ongeveer 10 miljoen. Ongeveer eenderde woont in de stedelijke agglomeratie van Curitiba. De Habitat II conferentie van de Verenigde Naties eerde in 1996 Curitiba met het predikaat ‘meest innovatieve stad in de wereld’.

Geschiedenis

De naam ‘Curitiba’ verwijst naar de aanwezigheid van de karakteristieke pijnbomen in de regio. In de guaranitaal heeft ‘kur yt yba’ de betekenis van ‘aanwezigheid van veel pijnbomen’. Deze pijnboom, die voornamelijk in Paraná wordt aangetroffen, is de Araucaria angustifolia, de Paraná- of Braziliaanse pijnboom, een groenblijvende boom die veertig meter hoog kan worden. Een vogel die in symbiose leeft met deze pijnboom is de azuurblauwe gaai (Cyanocorax caeruleus). Deze vogel, symbool van de deelstaat, is beschreven in een legende dat de vogel de pijnboomzaden in de aarde begraaft, waarna er nieuwe bomen groeien.


De karakteristieke pijnboom

De nederzetting werd al genoemd in een kaart uit 1654. In 1668 werd op die locatie een ‘pelourinho’ (een schandpaal waaraan de slaven werden vastgebonden en gegeseld), als een symbool voor de erkenning van deze nederzetting. De offciële stichtingsdatum van de stad Curitiba is echter 29 maart 1693, toen kapitein Martins Martins Leme lokale verkiezingen organiseerde voor het pasgestichte dorp met de naam Vila de Nossa Senhora da Luz dos Pinhais, later omgedoopt in Curitiba. In die tijd passeerden bandeirantes (oorspronkelijk indianenjagers, later pioniers) deze locatie op hun zoektocht naar verse slaven, en in latere tijden, op zoek naar nieuwe goudaders. De naam ‘Curitiba’ werd voor het eerst genoemd in 1721, toen magistraat Raphael Pires Pardinho in het dorp arriveerde, en zijn aandacht richtte op de milieuproblemen in het dorp. Deze milieubewuste traditie wordt tot heden ten dage voortgezet en heeft de stad op milieugebied een wereldwijde reputatie opgeleverd.


Een van de altaren van de eerste
kerk in Curitiba.

Vanwege de grote afstand met hoofdstad São Paulo, werd Curitiba lange tijd genegeerd en raakte de stad in economische verval. Vanaf 1812 bloeide Curitiba weer op, dankzij de komst van de zogeheten tropeiros, die enorme veekuddes begeleidden op hun lange tochten tussen het zuiden van Brazilië en de deelstaten Minas Gerais en São Paulo. In 1843 werd de deelstaat Paraná gevormd, na afscheiding van de machtige deelstaat São Paulo. Curitiba werd benoemd tot hoofdstad van Paraná. Curitiba was zelfs voor korte tijd hoofdstad van Brazilië gedurende vier dagen, van 24 tot 27 maart 1969, tijdens de regering van generaal Da Costa e Silva. Deze korte verplaatsing van de hoofdstad (Van Brasília naar Curitiba v.v) was een geste voor de steun van de stad aan de militaire dictatuur.


Curitiba – Voor vier dagen Hoofdstad van Brazilië
(1969)

Economische activiteit

In de tweede helft van de voorbije eeuw is Curitiba erin geslaagd de economische en urbane expansie onder controle te houden. Er werden alleen niet-vervuilende industriën binnen de stadsgrenzen toegelaten en een grootschalig industriedistrict werd geïntegreerd met grote groengebieden. Tegenwoordig wordt tweederde van de economische activiteit bijgedragen door de dienstensector, terwijl de industrie goed is voor eenderde. Curitiba herbergt een aantal hoofdkantoren van multinationale ondernemingen, onder meer van autofabrikanten en elektronicaondernemingen. De stad biedt goede facilteiten voor informatietechnologie. Curitiba kent een goede infrastructuur, met een uitgebreid openbaar vervoernetwerk en snelbuslijnen. Hiermee lokt de stad veel investeerders uit Brazilië en uit het buitenland. Ongeveer vier procent van de economische activitiet komt voort uit toeristische activiteiten: de stad verwelkomt ongeveer twee miljoen toeristen per jaar. Curitiba is een van de WK-steden in 2014.


Copie van de London Chrystal Palace in de
Botanische Tuin

Bezienswaardigheden

Ondanks haar relatief frisse klimaat is Curitiba een toeristische aanrader. Curitiba kent diverse toeristeninformatiepunten, waar men uitgebreide informatie kan bemachtigen, verspreid over de stad. Overdag rijdt er een speciale toeristenbus met vergrote vensters over een 40 km lang traject met 25 haltes langs diverse toeristische locaties. De kaartjes kunnen worden gekocht bij de informatiepuntne. Een dagpas bevat drie kaartjes die naar keuze kunnen worden gebruikt voor drie locaties langs de route. Een van de bekendste locaties is de Botanische Tuin, met een copie van de Londense Chrystal Palace. Veel toeristische locaties verwijzen naar de landen van herkomst van de migranten: Het Oekraïene Monument, in het Tinguï Park, met een copie van een houten orthodoxe kerk, waarbinnen zich een interessante collectie pêssankas (typische, gedecoreerde eieren) bevindt; Bosque Alemão (Duits Bos) met replica’s van een Duitse kerk en de historische gevel van een Duits huis; Bosque do Papa (Bos van de Paus), verwijzend naar de Poolse migranten; Bosque de Portugal, verwijzend naar de Portugese migranten; het Arabisch Monument, en de Moskee Imam Ali Ibn Abi Talib in het centrum; Fonte do Jerusalém, opgericht ter ere van het derde millennium van Jeruzalem; Bosque Italiana, waar men Italiaanse gerechten en ingrediënten kan aantreffen en folkloreshows kan bijwonen.

De toeristenbus stopt ook bij het Oscar Niemeyer Museum, bij de ingang van het Barigüi Park waar een automobielmuseum is gevestigd. het grotere Tanguá Park, bekend om haar kleurrijke landschap en de waterval, bij het theater dat gebouwd is van staaldraad (Ópera de Arame), en bij het Paiol Theater, een voormalig munitieopslagplaats die is omgebouwd tot een theater. De panoramische toren biedt een onvergetelijk uitzicht over de stad Curitiba.


Ópera de Arame

Ook het centrum van Curitiba biedt een interessant aantal toeristische bezienswaardigheden. Het historisch centrum bevat onder meer de kerken Catedral Basílica Menor, en Igreja da Ordem waarin het Museum van Religieuze Kunst is gevestigd, het Cultureel Centrum van Curitiba met tijdelijke en permanente exposities, het Paraná museum, waarin de interessante geschiedenis van de deelstaat Paraná wordt verbeeld. Het historisch centrum is iedere zondagmorgen de locatie voor een grootschalige markt met honderden kramen, waar artesanato (hand- en kunstwerk) wordt aangeboden.


Kerk annex museum voor Religieuze Kunst in het
historisch centrum.

Een van de grootste toeristische trekpleisters buiten Curitiba is Ilha do Mel, op een afstand van minder dan 100 km. Dit eiland dat vlak aan de Atlantische kust ligt kan per veerboot worden bereikt en biedt een breed arsenaa, aan (eco)toeristische faciliteiten. Wat verder weg is de grens met Paraguay en Argentinië, waar zich de watervallen van Foz do Iguaçu (Puerto Iguazu in het Spaans) bevinden. Zowel het Braziliaanse als het naburige Argentijnse park is een bezoek meer dan waard. In Foz do Iguaçu kan ook de immense waterkrachtcentrale Itaipu (tweede ter wereld na de Chinese Drieklovendam), op de grens van Brazilië met Paraguay, worden bezocht. Aan de andere zijde van Foz do Iguaç is de Paraguayaanse grensstad Ciudad del Este, bekend vanwege de enorme microelektronicahandel in kleine winkeltjes en langs de straten in het stadscentrum.


Foz do Iguaçu: Devil’s Throat


City of Dreams


Curitiba, Brazil


Curitiba, WK-stad in 2014


Curitiba – Dubbelgeledebus


Curitiba – Toeristische busroute (1/3)


Curitiba – Toeristische busroute (2/3)


Curitiba – Toeristische busroute (3/3)


Ilha do Mel (PR)


Treinreis Curitiba – Paranaguá (1/4)


Treinreis Curitiba – Paranaguá (2/4)


Treinreis Curitiba – Paranaguá (3/4)


Treinreis Curitiba – Paranaguá (4/4)


Foz do Iguaçu (PR)

Meer informatie:

De stad Curitiba (In het Portugees)
Toeristenbus
(Engels)
Curitiba Guide
(Engels)
Curitiba Info (Engels)

Door Adriano Antoine Robbesom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.