Een persoonlijke selectie van foto´s en hun verhalen.
JUNI 2006: Feijoada
In Brazilië kan je er niet om heen: De feijoada. Toch heel iets anders dan onze bruine bonenschotel. Qua samenstelling heeft het wat weg van onze snert, wanneer je de groene erwt vervangt door de Braziliaanse bruine of zwarte boon. Deze smakelijke prut bevat behalve de genoemde bonen: laurierblad, verse worst, varkenshielen, varkensoren, en varkensspek. Feijoada wordt voornamelijk op vrijdag gegeten, en op zaterdag desnoods herhaald. Door de week kan de Braziliaan ook bruine bonen eten: De feijão. Deze bonen zijn vaak lichter van kleur. De feijão bevat dan geen varkensvlees en wordt met witte rijst gemengd. Traditioneel wordt hierbij kip of rundvlees gegeten. De feijoada op deze foto was een van de meest smakelijke die mij werd voorgeschoteld. De schotel werd gemaakt door een stokoude bediende, die in haar jeugd nog als een soort slaaf had gediend. Ondanks haar bijna negentig jaar weet ze nog heel goed een zeer smakelijke maaltijd op tafel te zetten.
© Adriano Antoine Robbesom 2006, 2014