2 comments on “Braziliaanse Verkiezingen 2010: (2) Ministers Treden Af

 1. Goed om te weten hoe het er elders aan toe gaat met verkiezingen.
  Vraagje: Hoe staat het met de emancipatie in Brazilie? Ik vraag het om te ervaren in hoeverre Dilma Vana Rousseff een kans heeft.
  Ik zie aan je fototje dat je steeds jonger wordt. Hoe doe je dat? Bij mij werkt het andersom.

 2. Het is mijn bedoeling om deze ook voor het buitenland enigszins interessante verkiezingen op de voet te blijven volgen, Jim. Interessant, omdat het land een sterk opkomende economie is. President Lula geniet een goede internationale reputatie, zelfs met zijn nauwe banden met controversiële leiders als Morales en Chávez. Maar toch werd zelfs relatief weinig kritiek gegeven toen de Iraanse president vorig jaar het land bezocht.
  Het land is politiek gezien grofweg verdeeld in twee kampen, net als in de VS. Het rijke zuiden en zuidoosten geven de voorkeur aan een meer rechtse politiek leider (na de dictatuur zijn er geen echt rechts-georiënteerde partijen van belang in het land) terwijl het armere noorden en noordoosten de voorkeur geven aan een president met een socialer gezicht die de potentie heeft daadwerkelijk te werken aan de armoedige omstandigheden in deze regio´s. Voor hen was Lula een zegen: de honger verwerd geschiedenis, er kwam elektriciteit en sanitair en ouders kregen voedselpakketten in ruil voor de garantie dat hun kinderen naar school gaan.
  De presidentsverkiezingen zullen niet in de eerste ronde worden beslist maar verwacht wordt dat Dilma en Serra vooral afhankelijk worden van de steun van de concurrenten die lager eindigden in de eerste ronde. In dit geval zou Serra betere papieren hebben. Daarentegen willen veel Brazilianen het succesvolle beleid van Lula vrijwel ongewijzigd voortzetten en dan zou Dilma de aangewezen kandidaat zijn.
  Er wordt niet getwijfeld aan de capaciteiten van Dilma, als vrouw. In dit geval is de emancipatie ook in de poltiek doorgedrongen. Ook al is veruit de meerderheid van de hoogste poltieke en bestuurlijke functies in handen van mannen, die hun posities vaak hebben verworven via familiebanden en vriendendiensten.
  Als ik kijk naar lagere openbare functies als bestuur op regionaal niveau en bijvoorbeeld op de universiteiten, is een groot deel van deze functies in handen van vrouwen. Er is een groot percentage vrouwelijke professoren bijvoorbeeld, groter dan in Nederland.
  Wat betreft mijn ‘verjongingskuur’: ik heb er geen plausibele verklaring voor, want deze foto is ruim een jaar later na mijn vorige foto genomen 🙂 Maar ik werd al verdacht elke nacht een formalinebad te nemen 😉
  zonnige groeten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s