31 comments on “Brazilië en FIFA World Cup 2010: Braziliaanse Media over Nederland – Brazilië

 1. Prachtig artikel. En met name de eerste foto met de uitgelopen schmink vind ik geweldig uitgekozen.

 2. Prachtig artikel. En met name de eerste foto met de uitgelopen schmink vind ik geweldig uitgekozen.

 3. Die foto mag wat mij betreft sportfoto van het jaar worden, Öszibarack:) Jammer dat ik deze niet zelf gemaakt heb 😉
  Zonnige groet.

 4. Wat betreft de voetbaltechnische inhoud vind ik de kritiek op Dunga niet terecht. Brazilië heeft even niet de grote spelers als Ronaldo of Ronaldinho of anderen in het verleden. Nilmar en Ramires zijn (nog) niet de spelers waar Brazilië het van kan hebben. Als bondscoach kan je niet zomaar verjongen, je moet het sterkste team opstellen ongeacht leeftijd.
  Maradonna daarentegen valt te verwijten dat hij Javier Zanetti en Esteban Cambiasso niet in zijn selectie had en wel de veel zwakkere schakels als Nicolás Otamendi en Jonás Gutiérrez. Wat overigens bewijst dat god een dwaas is. 🙂

 5. Wat betreft de voetbaltechnische inhoud vind ik de kritiek op Dunga niet terecht. Brazilië heeft even niet de grote spelers als Ronaldo of Ronaldinho of anderen in het verleden. Nilmar en Ramires zijn (nog) niet de spelers waar Brazilië het van kan hebben. Als bondscoach kan je niet zomaar verjongen, je moet het sterkste team opstellen ongeacht leeftijd.
  Maradonna daarentegen valt te verwijten dat hij Javier Zanetti en Esteban Cambiasso niet in zijn selectie had en wel de veel zwakkere schakels als Nicolás Otamendi en Jonás Gutiérrez. Wat overigens bewijst dat god een dwaas is. 🙂

 6. Een goed fotoverslag Antoine. In Nl hangen nog steeds de vlaggen uit…hele straten hangen vol.

 7. @Antoine: Prachtig verslag van de Braziliaanse naweeën.
  Dunga krijgt nu alle verwijten over zich uitgestort. Misschien deels terecht omdat hij het Braziliaanse voetbal een betonnen verdedigend karakter wilde geven. Maar de Braziliaanse spelers kunnen zich zeker ook het een en ander aantrekken. In de voorrondes begon het pas te lopen in het Braziliaanse team als zij op voorsprong waren gekomen en de tegenstander dat min of meer als fait accompli beschouwde. Nederland deed dat in de tweede helft niet en je zag meteen de onzekerheid en irritatie in het Braziliaanse team sluipen. En dat valt Dunga niet aan te rekenen…

 8. Bedankt voor het compliment, Aad. Ik heb gekozen voor de drie grootste nieuwsmedia in het land, namelijk Globo uit Rio, Folha uit São Paulo en Estado uit Belo Horizonte. Maar als je op internet alle kranten zou gaan naspeuren kom je waarschijnlijk copieën tegen van deze grote drie. Interessant is dat ze ook beelden laten zien van Nederland en zelfs ‘wraak’ als titel opvoeren. Terwijl we in Nederland niet over wraak spreken, maar liever spreken over gerechtigheid, of het rechtzetten van een debâcle, het wegwerken van een trauma. Hopelijk kunnen we, als we de finale halen, een volgend trauma als verwerkt beschouwen:)
  Zonnige groet.

 9. Ik ben het wel met je eens, Öszibarack, dat je het sterkste team moet selecteren, ongeacht de leeftijd. Maar zijn oefenwedstrijden niet ideale gelegenheden om de jonkies kansen te geven zich te profileren? Brazilië had ook min of meer de ‘pech’ dat de kwalificatiereeks zeer stroef verliep en dat Dunga niet kon experimenteren met jongere spelers. Maradona had hierover een totaal andere visie en liet ruim honderd (!!) spelers aandraven, en zelfs dan heeft hij blijkbaar niet het sterkste team meegenomen. Aan de andere kant was zijn ploeg een vriendenploeg en werd Maradona door hen op handen gedragen.
  Dunga was ook wars van te veel sterallures en probeerde een team in elkaar te smeden. Dat is aardig gelukt, maar Brazilianen zien liever hun megasterren schitteren en niet geharnast in teamverband. Je kan zeggen wat je wilt, maar Dunga had bijzonder veel lef en doorzettingsvermogen om zijn visie door te drukken, zelfs bij de bond, die jarenlang gedomineerd wordt door Teixeira c.s.

 10. En de foto´s in de bladen zijn nog niet eens van mij, Zwolly;) Ik moet dan ook mijn complimenten geven aan de kranten dat ze prima verzorgd werk afleveren. Beide kranten hadden ook een aparte katern, met alleen maar berichtgevingen en commentaren over Nederland-Brazilië. Voor mij nu een collector’s item 😉 Ook aardig was de reportage over de multiculturele achtergrond van de Duitse spelers, dat al in veel Europese bladen werd uiteengezet, en nu ook hier werd verbeeld. Mocht het Nederland-Duitsland worden, dan zal het me allerminst verbazen dat vlak voor de wedstrijd een aparte katern verschijnt met de complete historie van de beladen derby’s, met als hoogtepunten de wedstrijden van 1974 en 1988.
  Zonnige groeten.

 11. De Goddelijke Kanaries kan je inderdaad als een soort halfgoden beschouwen, Cor:) Maar ze zijn nu met beide voetbalbenen op de Braziliaanse bodem beland. Elke speler heeft zijn excuses wel aangeboden of gezocht. Ze hebben een gezamenlijk boetekleed aangetrokken. Vooralsnog zijn het niet de spelers zie Dunga als hoofdschuldige voor dit debâcle aanwijzen, maar of ze rouwig zijn dat hij vertrokken is, dat weet ik zo nog niet…
  Zonnige groet.

 12. Dunga probeerde het Braziliaanse team te hervormen naar een wat meer Europese stijl, Glaswerk. En dat is gelijk aan het intrappen van een heilig huisje. Maar eigenlijk is het eigenaardig dat de spelers zich niet thuisvoelen in een dergelijk systeem, aangezien ze vrijwel allemaal in de Europese competities spelen en zich al hebben moeten aanpassen aan de zeer verschillende speelstijl. Brazilië bezit (of bezat, nu sommige spelers zullen stoppen) een zeer sterke defensie, die weinig kansen weggaf, zoals ook bleek in het duel tegen Portugal. Die wedstrijd hadden ze eigenlijk moeten winnen, dan had het team wat meer aan zelfvertrouwen gewonnen. De wedstrijden tegen Noord-Korea liet al zien dat het verdedigend aardig klopte, maar dat de aanval niet vlekkeloos verliep. En dat er ook nonchalance optrad, als het team op voorsprong kwam, als te zien aan de weggegeven goals in de wedstrijden tegen Noord-Korea en Ivoorkust. In de aanloop naar het WK werden in Afrika lucratieve interlands (tegen Zimbabwe en Tanzania) gespeeld, maar het team werd niet uitvoerig getest. En dat mag de voetbalbond worden aangerekend.
  Zonnige groet.

 13. Aangezien ik toch in Brazilië ben, Sprakeloos, leek het me aardig om de Braziliaanse kant van dit (nieuws)verhaal te tonen:)
  Zonnige groet.

 14. boeiende bijdrage.
  ‘k heb niet alles gelezen, maar wel de foto’s bekeken.
  hier in Italie heb ik niet veel gemerkt van verslagenheid toen we al tamelijk snel uitgeschakeld waren. maar de euforie van winnaars of zouden-winnaar-kunnen-worden is natuurlijk toch anders :-).

 15. Graag gelezen, je uitgebreide analyse, net als je vorige, zo vlak na ‘de wedstrijd’, Antoine!
  Vooral Felipe Melo krijgt de zwarte piet, het was ook een onbegrijpelijke, smerige overtreding, hoe geprovoceerd ook. En hiermee dupeerde hij zijn hele team.
  Ikzelf ben bang dat we zoiets met het ongeleide projectiel Nigel de Jong gaan meemaken.
  Gelukkig (!) mag hij de komende wedstrijd niet mee doen, haha… :-))
  Hartelijke tropische groet uit Nederland, Bart

 16. Het zal me niet verbazen dat er een of meer tv-toestellen zijn geslachtofferd, Zonnestraaltje, maar veel Brazilianen nemen het sportief op, berusten zich met de nederlaag en gaan verder met hun dagelijkse bezigheden. Ik heb dan ook geen enkele negatieve reactie gehoord op mijn Nederlander-zijn.

 17. Het is ook een aardige lap tekst geworden, Maria-Dolores, en dat is nog maar een miniem topje van een enorme berg aan informatie die in de Braziliaanse kranten is te vinden over deze historische wedstrijd. Hoe werden de spelers door de Italiaanse pers behandeld? Waren de media nogal mild of werden ze afgekraakt?
  Zonnige groet.

 18. Felipe Melo had al de reputatie dit soort domme acties uit te voeren, Bart, en hij had Dunga beterschap beloofd. Maar helaas, hij ging toch in op de provocaties en heeft met zijn domme natrappen Nederland behoorlijk in de kaart gespeeld. De man minder werd de doodssteek voor het Braziliaanse team en op het eind geloofde er bijna niemand meer in een volgend mirakel. Einde verhaald. Nigel kan wel opvliegend zijn, maar ik zou eerder zorgen hebben over Arjen, of hij bij de volgende fopduik alsnog een prent aan zijn broek krijgt gesmeerd. Hij heeft immers de reputatie…
  Zonnige groet.

 19. Antoine, een vraag. Weet jij wat er waar is van de verhalen die altijd in Nederland te horen zijn als Brazilië wordt uitgeschakeld, namelijk dat teleurgestelde (en gefrustreerde) fans hun televisietoestel uit het raam kapot gooien. M’n vader had het daar sinds 1974 vaak over en ook nu hoor ik het weer op de radio. Klopt er iets van dit verhaal? Zijn er fans door het lint gegaan?
  O, ik lees net dat het hierboven ook al werd aangehaald. Evengoed, gebeurt dit?

 20. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, On yer bike, maar in mijn ogen is het min of meer een eigen verhaal gaan leiden. Het zal me niet verbazen dat er enkele televisies zijn gesneuveld in vroegere tijden en misschien enkele afgelopen vrijdag. Tegenwoordig bezitten veel Brazilianen (in het rijkere zuiden en zuidoosten) dure televisies en die gooien ze niet zomaar door het raam. Want dan missen ze ook de zeer ‘belangrijke’ novelas, soaps. Ik heb weinig opgevangen van ongeregeldheden of rellen na de wedstrijd, maar er stond in menig stad een respectabele politiemacht klaar om deze uitspattingen snel en effectief de kop in te drukken (zeg maar: slaan). De nederlaag tegen Nederland mag dan wel als een enorme verrassing worden gezien, maar Brazilianen met een realistische kijk gaven het team niet erg veel kans tegen de geoliede machines van Argentinië en Duitsland. Vandaar dat de uitschakeling van de Argentijnen, de aartsrivalen, grote vreugde bij de Brazilianen bracht, want ze gunden geen derde titel aan hun zuiderburen.
  Zonnige groet.

 21. Antoine mag ik er aan toevoegen dat de commentator het ook nog had over mensen die hun toestel na springen. Klopt het of is exotische nonsens? Goeie vraag.

 22. Een heel goede vraag, Martin, ik zal deze moeten doorspelen aan mijn Braziliaanse secondanten 😉 Hoeveel tijd krijg ik hiervoor? 🙂 Het is wel een feit dat na de nederlaag van Brazilië tegen Uruguay in de finale in 1950, de zogenaamde Maracanaço, enkele voetbalfans zelfmoord hebben gepleegd. Maar als er al weinig tv-toestellen door het raam worden geslingerd, lijkt mij het aantal mensen die het toestel naspringen al een onwaarschijnlijk klein aantal en ik zou dit verhaal als exotische nonsens gaan beschouwen. Het gedrag van een enkeling of enkelen is geen weerspiegeling van algemeen gedrag, gelukkig maar 🙂

 23. Dus nu zijn de Brazilianen weer blij! Heerlijk. Ik denk dat er ooit wel eens iets uit een raam gegooid is maar dat mensen elkaar sindsdien gewoon napraten. Hou ons op de hoogte evenwel Antoine, voor als er alsnog gegooid gaat worden.

 24. Ik zal je op de hoogte proberen te houden, on yer bike:) En anders kan je over vier jaar de toestanden met eigen ogen aanschouwen, wanneer het WK hier wordt gehouden.

 25. Mooi uitgebreid blog, we zijn helemaal op de hoogte nu!!
  Ben benieuwd vanavond, ga nu wel kijken!! Vrijdag had ik gemist zoals gezegd en toen ik jouw blog als eerste zag en je gewag maakte van een Nederlandse overwinning gedacht dat je de boel te grazen nam.

 26. Je ziet dat ik toch serieus kan zijn, René 😉 De halve finale is net afgelopen, Oranje gefeliciteerd! De Braziliaanse tv-commentatoren waren op de hand van de Uruguayanen (zuiderburen) en klaagden vooral over de geldigheid van de tweede Oranjegoal. Nu Uruguay als laatste Zuid-Amerikaanse land uit het toernooi is, zullen de Brazilianen vooral Duitsland aanmoedigen, aangezien ze de Argentijnen hebben uitgeschakeld. Brazilianen baalden vandaag behoorlijk, niet alleen dat Brazilië niet de halve finale speelde, maar dat ze ook geen vrije dag hadden…
  Zonnige groeten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s