12 comments on “Reizen in Brazilië: Busreis FORTALEZA – Belo Horizonte (01). Het Landschap van Ceará I

  1. Dat kerkje trok meteen ieders aandacht, Kees. Het is een aparte bouwstijl die ik niet vaak tegenkom in Brazilië, maar wellicht dat er in Ceará zelf meer kerkjes in deze stijl zijn gebouwd. Het land ziet er inderdaad desolaat en woest uit, maar is tegelijkertijd heel boeiend.

  2. Het ziet er inderdaad gortdroog uit, Edu. Slechts enkele bomen en struiken blijken de langdurige droogte te kunnen overleven. Het is niet voor niets dat deze streek zo goed als verlaten is.

  3. @Edu, er zit – net als in heel Brazilië – aardig wat in de Cearaanse bodem. De deelstaat bezit de grootste uraniumreserve van het land. Toch is de economische bedrijvigheid geconcentreerd op industrie en dienstverlening. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was de agrarische sector met veeteelt en katoenteelt de grootste sector.

  4. @Jacopone, het was niet eenvoudig om een representatieve selectie te maken van de 1500 foto´s van die dag, maar het leek alsof het landschap bijna elke kilometer een metamorfose had ondergaan 🙂

  5. @Rene, Brazilië kent twee typen wouden: Het bekende Amazonewoud en het minder bij ons bekende Atlantisch Woud. Het Amazonewoud begint min of meer in de westelijke buurstaat Maranhão, terwijl vanaf Ceará tot aan het zuiden van het land het oppervlak ooit eens vrijwel volledig bedekt moest zijn geweest met het Atlantisch Woud. Voor agrarische doeleinden is in de loop der eeuwen het Atlantisch Woud vrijwel volledig gekapt. Er resten nog slechts flarden van dit woud verspreid langs de oostkust. Het is inderdaad goed denkbaar dat de verdroging van het land mogelijk kan zijn veroorzaakt door de massale houtkap in het verleden…

  6. @Knaap, deze triest uitziende palmbomen hebben toch nog maar een bosbrand overleefd, te zien aan de zwartgeblakerde stammen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.